Was Jezus een rabbi?

Uit de evangeliën weten we dat Jezus door Zijn volgelingen soms rabbi werd genoemd (1). Rabbi רַבִּי  betekend 'mijn meester' of 'mijn leraar'. Jezus was een rabbi en wat voor één..een leraar die de ogen van blinden opende (2), doden opwekte (3), over water liep (4). De term rabbi in de tijd van Jezus was een informele eretitel die gebruikt werd in Joodse kringen, die weergaf hoe een discipel zijn meester kon aanspreken. Dit benadrukt zowel het Joods zijn van onze verlosser als de Joodse wortels van ons geloof.

Een leraar en meester die naar de Synagoge ging en niet naar de kerk, Hij vierde geen Pasen maar Pascha (Pesach) en wist alles over Zijn eigen geboorte maar ik denk dat hij nog nooit van het Kerstfeest had gehoord.

Een rabbi maar wel met een kanttekening. Vandaag de dag kennen we een ook een andere betekenis van een rabbi. Door de eeuwen heen is er een officiële rabbijnse inwijding (semicha) ontstaan. Vooral in traditionele Joodse kringen wordt er van deze vorm van rabbi zijn (rabbijn) verwacht dat hij studeren als levensstaak ziet en verantwoordelijk is voor het onderwijs en uitspraken betreffende de Joodse wet.

Hoewel Jezus een paar van deze taken vervulde, past Hij niet in de vorm van een traditionele Joodse rabbi. Ook zou Hij sommige van de door de mens gemaakte tradities van het Jodendom niet goedkeuren (5).  Jezus was dus een rabbi van eigen klasse en ook vandaag de dag kan je zijn discipel worden, zijn leer volgen en hem aannemen als meester zonder dat je daarvoor Joods moet worden. Een rabbi die ons leven geeft door de geest!

  1. Mat 26:25, Marc 9:5, 14:45, Joh 1:38, 49 Joh 3:2, Joh 4:31
  2. Marc 10:51, Joh 9:2
  3. Joh 11:8
  4. Joh 6:25
  5. Marc 7:8-9
Сачак (Ламперия) http://www.emsien3.com/sachak от ЕМСИЕН-3
Дървени талпи http://www.emsien3.com/талпи от ЕМСИЕН-3