Rosh Hashanah 5774

Donderdag (5 september 2013) breekt het Joodse jaar 5774 aan. Traditioneel begint het Joodse nieuwjaar, ראש השנה, Rosh Hashanah, de avond tevoren, en het duurt tot de avond van de volgende dag.

Granaatappels en appels met honing hebben voor de Joden een speciale betekenis: de pitjes van de granaatappel symboliseren de geboden die moeten worden gehouden. Het jaar zal bovendien zo zoet zijn als achijven appel gedoopt in honing.

De nieuwjaarswens is שנה טובה, Shanah Tovah (Een goed jaar) of שנה טובה ומתוקה, Shanah Tova oe'Metoekah (Een goed en zoet jaar). 
Het tweedaagse feest begint op de eerste dag van de maand Tishri. In de Gregoriaanse kalender valt dit meestal in september.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar wordt op de traditionele Shofar ramshoorns geblazen. Daarnaast beginnen de 'Tien ontzagwekkende dagen' (Hebreeuwsימים נוראים Yamim Nora'im). Het einde van deze dagen wordt Grote Verzoendag genoemd,יום כיפור Jom Kippoer, het is de grootste Joodse feestdag, dit jaar op 14 september.

Volgens de Talmoed gedenken we op Rosh Hashanah de verjaardag van de schepping van de wereld. Op deze dag worden de Joden aangemoedigd om de balans op te maken van hun eigen gedrag in het afgelopen jaar. Voor het komende jaar wordt God om een goede toekomst gebeden. De zegen na de dienst is לשנה טובה תכתבו , leshana Tova tikatevoe ('dat je mag je worden ingeschreven voor een goed jaar').

 

Meer in deze categorie: Luisteren naar de shofar »
Сачак (Ламперия) http://www.emsien3.com/sachak от ЕМСИЕН-3
Дървени талпи http://www.emsien3.com/талпи от ЕМСИЕН-3